timthumb.phpΛίγες μέρες έμειναν για την επιστροφή στα θρανία και έχει έρθει πλέον η ώρα να αρχίσουν τα παιδιά σιγά-σιγά να μπαίνουν σε λίγο πιο συστηματικούς ρυθμούς, ώστε η προσαρμογή να γίνει ευκολότερη.Ειδικά για τα παιδιά της πρώτης τάξης του Δημοτικού, η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί ορόσημο, επομένως όσο καλύτερα και νωρίτερα προετοιμαστεί το παιδί για τη σημαντική αυτή αλλαγή στην καθημερινότητά του, τόσο πιο εύκολα και θετικά θα την δεχτεί!
Συγκεντρώσαμε λοιπόν 15 τρόπους για να μειωθεί το άγχος της επιστροφής στο σχολείο!

1. Βόλτα στο σχολείο

Ο μεγαλύτερος φόβος των παιδιών εν όψει αυτής της σημαντικής αλλαγής στη ζωή τους, έχει να κάνει με τον παράγοντα «άγνωστο» -ειδικά αν αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το παιδί θα πάει στο  συγκεκριμένο σχολείο. Ένας τρόπος να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο, είναι να το εξοικειώσετε με το πώς θα είναι το να πηγαίνει εκεί.

Μπορείτε, λοιπόν, να ακολουθήσετε μαζί τη διαδρομή για το σχολείο. Να υποδείξετε στο παιδί κάποια σημεία στον δρόμο (π.χ. κοίτα εδώ έχει ένα μαγαζί με λουλούδια, εδώ έχει ένα περίπτερο κ.λ.π.) και να του δώσετε να καταλάβει πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι το σχολείο από το σπίτι σας, για να έχει κάποια σχετική εικόνα του χρόνου.

Την δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά που θα έχετε κάνει τη διαδρομή κάντε στο παιδί ερωτήσεις όπως «και τώρα που πρέπει να στρίψουμε;», για να δείτε αν έχει μάθει τον δρόμο και να του δημιουργήσετε αυτοπεποίθηση.
Επίσης, οι στιγμές αυτές της βόλτας είναι οι κατάλληλες για να επαναλάβετε στο παιδί πώς θα πηγαίνει κάθε πρωί στο σχολείο και πώς θα επιστρέφει, τι ώρα, πότε θα το βλέπετε εσείς και τι θα κάνετε μετά το σχολείο.

2. Γνωρίστε την δασκάλα και επισκεφθείτε την τάξη

Ειδικά αν το παιδί πρόκειται να πάει στον παιδικό σταθμό ή στο νήπιο, το να γνωρίσετε μαζί τη δασκάλα του και να επισκεφθείτε την τάξη του δεν είναι δύσκολο. Μιλήστε μαζί της, δώστε λίγο χρόνο στη δασκάλα και το παιδί και εξηγήστε του πού θα παίζει και θα μαθαίνει κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα νιώθει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια την επόμενη φορά που θα πάει στο σχολείο.

3. Γνωρίστε τους συμμαθητές και τους φίλους του

Μάθετε τα ονόματα των συμμαθητών του παιδιού σας και ρωτήστε του ερωτήσεις που θα του εξάψουν το ενδιαφέρον του και την περιέργειά του να κάνει καινούριους φίλους και να τους διατηρήσει. Γνωρίστε τους γονείς τους ώστε να ενθαρρύνετε τα ραντεβού για παιχνίδι και τις επισκέψεις στο σπίτι των φίλων μετά το σχολείο. Είναι πολλές οι έρευνες που δείχνουν πως η καλή «κοινωνική στήριξη», όπως ένα δίκτυο φίλων και η σχέση με την οικογένεια, τους δασκάλους και τους γονείς, σχετίζεται με την καλή ψυχική υγεία, τα βελτιωμένα ακαδημαϊκά αποτελέσματα και γενικότερα την ευτυχία.

4. Σχολικός εξοπλισμός

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, ιδιαίτερα στο Δημοτικό, θέλουν να αγοράσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τη νέα χρονιά. Συνήθως είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι το απόγευμα της πρώτης μέρας του σχολείου, οπότε οι δάσκαλοι έχουν ενημερώσει τα παιδιά για το τι πραγματικά χρειάζονται, τα οποία κατά κανόνα είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχετε φανταστεί (ή έχετε ήδη αγοράσει). Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε ταμπελάκια με το όνομα του παιδιού σε ό,τι κι αν του αγοράσετε, γιατί το πιθανότερο είναι ότι και άλλα παιδάκια θα έχουν τα ίδια πράγματα (π.χ. σάκες, κασετίνες, ταπεράκι κολατσιού) και σίγουρα κάποια στιγμή θα τα μπερδέψουν.

5. Ρούχα για το σχολείο

Τα ρούχα του σχολείου πρέπει να είναι άνετα και να μπαινο-βγαίνουν εύκολα, ειδικά από το ίδιο το παιδί. Όσο χαριτωμένα κι αν είναι τα φορέματα και οι σαλοπέτες, αν το παιδί ταλαιπωρείται για να τα βγάλει και να τα ξαναβάλει κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα, δεν έχουν κανένα νόημα.

Πριν του αγοράσετε νέα ρούχα, ελέγξτε π.χ. αν το μπουφάν που δοκιμάζει το παιδί φοριέται εύκολα κι αν το παιδί μπορεί να κουμπώσει μόνο του το φερμουάρ του. Επίσης, τα παπούτσια των παιδιών είναι προτιμότερο αντί για κορδόνια να δένουν με βέλκρο.

6. Προσδιορίστε το χώρο μελέτης και το πρόγραμμα του παιδιού σας

Είναι καιρός να καθαρίσετε το γραφείο του από τη συλλογή του με τα κοχύλια και τις πέτρες και καιρός να ορίσετε και πάλι το χώρο ως χώρο μελέτης,. Είτε ο χώρος αυτός είναι το γραφείο του, αν είναι ένα παιδί, είτε η τραπεζαρία, για περισσότερα παιδιά, προσδιορίστε επίσης το πρόγραμμά του. Λάβετε υπόψη την ώρα που επιστρέφει σπίτι, τα σνακ του, τον ελεύθερό του χρόνο και το αν χρειάζεται βοήθεια με τα καθήκοντά του, καθώς και πότε θα πρέπει αυτά να έχουν ολοκληρωθεί. Συζητώντας μαζί τους τις προσδοκίες και οργανώνοντας τη μελέτη του θα υπάρξουν μακροχρόνια οφέλη.

7. Ωράρια ύπνου και ξύπνιου

Οι ρυθμοί το καλοκαίρι είναι χαλαροί και ανέμελοι, όμως όταν ξεκινά το σχολείο υπάρχει αυστηρό ωράριο για την ώρα που πρέπει να ξυπνήσει το παιδί, ενώ εξίσου αυστηρό πρέπει να γίνει και το ωράριο του ύπνου. Για να κάνετε τη μετάβαση στο νέα αυτό ωράριο λίγο πιο εύκολη για τα παιδιά, προσπαθήστε από τώρα να τα ξυπνάτε λίγο πιο νωρίς κάθε πρωί και να τα κοιμίζετε λίγο πιο νωρίς το βράδυ.

8. Δημιουργήστε πρόγραμμα

Τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν, αγαπούν το πρόγραμμα. Νιώθουν ασφάλεια με αυτό και μαθαίνουν εύκολα να το ακολουθούν πιστά. Έτσι, με το να γνωρίζουν πού να αφήνουν την σχολική τους σάκα θα ξέρουν πού να την βρίσκουν κάθε πρωί. Με το να κάνουν τις σχολικές εργασίες τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, αυτό σιγά-σιγά θα γίνεται αυτόματα μέρος της καθημερινότητάς τους. Και εσείς θα έχετε λιγότερα πράγματα για να ανησυχείτε.

9. Ζητήστε από το παιδί να συμμετέχει κι αυτό στις ετοιμασίες

Είτε είναι να διαλέξει τα ρούχα του ή να βρει ποια κασετίνα θα πάρει μαζί του, συμπεριλάβετε και το παιδί σας καθώς διαλέγετε τα σχολικά είδη της χρονιάς. Θα νιώσουν οικεία και περήφανα για τα υπάρχοντά τους και θα ανυπομονούν να ντυθούν και να ετοιμάσουν την τσάντα τους το πρωί.

10. Θέστε ρεαλιστικούς και κατορθωτούς στόχους για τη χρονιά

Λάβετε υπόψη σας την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού σας, διατηρώντας τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα καταβάλλει μεν την προσπάθειά του, αλλά θα καταφέρει να επιτύχει τους ακαδημαϊκούς του στόχους, να δημιουργήσει φιλίες και να ασχοληθεί με εξωσχολικές δρατηριότητες. Το να περιμένετε από αυτό να βρεθεί στην κορυφή μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και άγχος στο παιδί σας. Αν συναγωνίζεται διαρκώς τους συμμαθητές του για την πρωτιά, μπορεί να απομονωθεί. Αποφύγετε δηλώσεις όπως «είσαι ο πιο έξυπνος στο σχολείο και ξέρω πως θα μου φέρνεις πάντα τους καλύτερους βαθμούς!» Ελέγξτε τις υψηλές προσδοκίες σας ώστε να έχει το παιδί σας επιτυχία, διατηρώντας όμως τους καλούς του τρόπους και να γίνει ένας μαθητής που να συνδέει την προσπάθεια με τα αποτελέσματα και που να γνωρίζει πώς να μοιράζεται και συνεργάζεται με τους άλλους.

11. Και… μετά το σχολείο;

Μαζί με την έναρξη του σχολείου, ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Έχετε σκοπό να στείλετε το παιδί στο μπαλέτο; Σε κάποια ακαδημία ποδοσφαίρου; Σε μαθήματα μουσικής; Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσετε, μαζί με το παιδί, ποιο χόμπι θα ήθελε να παρακολουθήσει. Φροντίστε, όμως, να μη γεμίσετε τα απογεύματά του με δραστηριότητες! Το παιδί χρειάζεται και χρόνο για ξεκούραση και παιχνίδι, και ακόμα περισσότερο χρόνο για να περνά μαζί σας!

12. Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Συζητήηστε τους κανόνες που έχετε θέσει ως οικογένεια σχετικά με τα τηλέφωνα, τα μηνύματα, την τηλεόραση, τα παιχνίδια και άλλες ηλεκτρονικές δραστηριότητες. Λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητα του παιδιού σας και τις συνήθειές του, προσδιορίστε το πότε και το πού θα μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το ερέθισμα που δίνουν οι οθόνες και τα παιχνίδια δράσης μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες του ύπνου και της μελέτης του, γι? αυτό καθορίστε μία ώρα τη νύχτα όπου οι συσκευές θα απενεργοποιούνται και τους κανόνες για τη χρήση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως με κάθε προνόμιο, μπορεί να θελήσετε να δώσετε στο παιδί σας επιπλέον χρόνο καθώς αυτό αποδεικνύει πως είναι υπεύθυνο και μπορεί να διαχειριστεί το φόρτο εργασίας από το σχολείο, διασκεδάζοντας παράλληλα.

13. Βάλτε το διάβασμα στο πρόγραμμά σας

Βοηθήστε το παιδί σας να βρει ένα βιβλίο που θα ευχαριστιέται να διαβάζει και θα το βοηθάει να χαλσρώνει. Αν είναι μικρό, κάντε το παρέα ? αν είναι μεγαλύτερο, βοηθήστε το να επιλέξει έναν τίτλο ή μία σειρά βιβλίων για να ξεκινήσει. Διαβάστε το και σεις παράλληλα για να μπορείτε να το συζητήσετε μαζί του. Ενθαρρύνετέ το να διαβάζει ήρεμα κάθε βράδυ, για 20 λεπτά. Θα προωθήσετε έτσι το διάβασμα, θα βελτιώσει το παιδί σας τις λεκτικές του δεξιότητες, αλλά θα το βοηθήσετε με αυτό τον τρόπο επίσης να μάθει να ηρεμεί με μία ήρεμη δραστηριότητα.

14. Η αγωνία της μαμάς

Συχνά, οι γονείς έχουν περισσότερη αγωνία από τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά και είναι εκείνοι που τους κρατούν σφιχτά το χέρι έξω από το σχολείο, σκεπτόμενοι πώς πέρασαν τα χρόνια και πόσο μεγάλωσε το παιδάκι τους. Τα παιδιά, όμως, αντιλαμβάνονται την αγωνία αυτή των γονιών και αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει άρνηση για το σχολείο ?κάτι που, φυσικά, κανένας γονιός δεν θέλει.

Αν αυτό που νιώθετε για το σχολείο είναι ενθουσιασμός και χαρά, το πιθανότερο είναι ότι εξίσου θετικά θα επηρεάσετε και το παιδί σας. Φροντίστε, λοιπόν, να το προετοιμάσετε με καλή διάθεση, διαβεβαιώστε το ότι θα είστε εκεί την ώρα που θα είστε όταν θα επιστρέφει από το σχολείο και την οργανώστε πρώτη μέρα για το σχολείο μία μικρή γιορτή, με πλούσιο πρωινό, τραγούδια και χαρές! Μάλιστα, βγάλτε και μία αναμνηστική φωτογραφία από τη μέρα εκείνη και τηρήστε το «έθιμο» για την πρώτη μέρα κάθε σχολικής χρονιάς.

15. Δημιουργήστε μία θετική και αισιόδοξη εικόνα για το σχολείο

Δείξτε ενδιαφέρον στο σχολείο του παιδιού σας και τις δραστηριότητές του κάνοντάς του ερωτήσεις και ακούγοντας τι έχει να σας πει. Μάθετε τι βρίσκει πιο εντυπωσιακό και θετικό καθώς και τι τον ενδιαφέρει λιγότερο. Δώστε προσοχή σε φράσεις ή θέματα συζήτησης που συχνά επαναλαμβάνονται και βοηθήστε το να μάθει να λύνει τα προβλήματά του όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Ρωτήστε το παιδί σας πώς θα ήθελε να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό και ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του.

 

πηγή:www.mama365.gr,http://www.eimaimama.gr